Akü değişimi nasıl yapılır ?
Akü, elektrik enerjisini kimyasal enerjiye çevirerek depolayan ve araçta ihtiyaç duyulduğu anda elektrik enerjisi sağlayan bir kaynaktır. “Akü nedir?” sorusuna verilebilecek en kısa ve basit yanıt budur.
Araçlarda kontak anahtarı çevrildiği an enerji kaynağı şarj kaybetmeye başlar. Bunun sebebi bu kaynağın, marş motorunu döndürmek için odaklanmasıdır. Bu sırada alternatör bu kaynağın şarj edilmesini sağlar. Böylece araç içerisinde bir döngü oluşur ve araç her çalıştığında enerji kaynağı boşalır ve yeniden dolar.
Bu kaynak aracın elektrik enerjisine ihtiyaç duyduğu anda devreye girer. Radyo, sinyal, ampuller, farlar ve benzeri tüm akşamların enerjisi akü tarafından sağlanır. Bu enerji kaynağı tükendiğinde araçta elektrik enerjisine ihtiyaç duyan hiçbir aksam işlevini yerine getirmeyecektir.
Peki, akü nasıl sökülür, akü değişimi nasıl yapılır? Bu konuyu detaylarıyla birlikte inceleyelim.
Akü Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Bu enerji kaynağında birçok sorun meydana gelebilir. Her sorun birbirinden farklı sonuçlara yol açar. Öncelikle “Akü ne zaman değiştirilir?” sorusuna gelecek olursak; normal şartlarda bu enerji kaynağının ömrü 4 ila 5 yıl kadardır. Bu süreçte cihazın yenilenmesi normal kabul edilir. Bununla birlikte bozulma ve bitme sorunları ortaya çıkabilir. Bu durumlarda yeni bir cihaz derhal temin edilmelidir.
Bu enerji cihazları çalışmadığında akıllara üç farklı senaryo gelir. Birincisi bozulmuş olabilir. İkincisi bitmiş olabilir. Üçüncü senaryoda ise şarj edilmesi gerekiyor olabilir.
Peki, “Akünün bittiğini nasıl anlarız?” sorusuna gelecek olursak, bunu gösteren iki temel belirti vardır. Birinci belirtide marşa bastığınızda araç çalışmamaktadır. İkincisinde ise ekran ışıkları ya yanmaz ya da çok soluk görünür. Eğer ikaz lambası yanıyorsa, bu durumda bir problem olduğu anlaşılmalıdır.
Bir problem ortaya çıktığında ilk yapılması gereken şey, şarj olup olmadığını anlamaktır. Bu nedenle öncelikle voltmetre ile ölçüm yapılır.
Bu durumda ikinci olarak enerji kaynağının bitip bitmediği kontrol edilmelidir. Araç durduğunda voltaj 12,5 volt ve üzerinde olması gerekir. Marşa basıldığında 10 voltun altında bir değer görülüyorsa bu cihazın enerjisinin bittiğini, yeni bir enerji kaynağı ile değiştirilmesi gerektiğini gösterir.
Akü Ne Zaman Değiştirilmelidir?
Bu enerji kaynaklarının ölçümleri periyodik bir şekilde yapılmalıdır. Ölçüm sayesinde cihazın ne zaman biteceği öngörülebilir. Bu sayede tedbirli olunabilir ve önlem alınabilir. Bu cihazların ömrünün dört ya da beş yıl olması ortalama olarak verilebilen bir cevaptır. Kullanıma bağlı olarak bu rakamlar değişebilir.
Start / Stop tarzındaki araçların enerji cihazları standartlara göre daha kısadır. Bunun sebebi
her start / stop sırasında enerji harcanmasıdır. Araçların kullanım sıklığı, cihazın kalitesi, aracın model yılı gibi faktörler de bu ömrü etkiler.
Eski ve çok kullanılmayan araçların enerji kaynakları 10 yıla kadar dayanabilir. Eğer araç her zamankinden farklı ve zor çalışıyorsa ya da farlar yeterince ışık vermiyorsa, cihazın değişim zamanının geldiği anlaşılır. Bu gibi belirtiler görüldüğünde, sürüş güvenliği açısından önlem alınması gerekir.